Idag är det den 13 december, och bakom lucka 13 hittar vi Christine Werner och Isabelle Palmborg från Stella Barnhälsa. De tar oss med sin berättelse om att se hur ungdomar behöver hjälp men inte lyckas nå fram, och varför de startade Stella Barnhälsa…
För två år sedan startade vi, Christine barnläkare och Isabelle psykolog, Stella barnhälsa i Jonsereds fabriker utanför Göteborg. Vi hade då arbetat många år inom barnmedicin, barnpsykiatri och inom elevhälsa som skolläkare och träffat barn och unga som inte mådde bra psykiskt. Vi såg hur flera inte passade in i mallen för den vård som kunde erbjudas och bollades runt för mycket, och för länge, innan de fick hjälp. Vi ville erbjuda vård som var tillgänglig och anpassad utifrån just det barnet eller den ungdomens och familjens behov. Och med tidigare insatser minska det lidande vi såg alldeles för ofta.
Vi har genom många års erfarenhet byggt upp en bred förståelse för psykisk ohälsa hos barn och unga. Vi tror på att se människan ur flera perspektiv och genom kompetensen i vårt team kan vi ha ett lyhört och flexibelt förhållningssätt som är en förutsättning för att möta behoven hos den som kommer till oss, oavsett om det är för behandling, neuropsykiatrisk utredning eller utbildning.
Förutom att ha vår mottagning så föreläser vi allt vi kan för att utbilda vuxna som är nära barn och ungdomar på olika sätt – föräldrar, vuxna i skola, i vården, och andra i samhället. Allt för att fler ska se och förstå och då kunna hjälpa de som behöver tidigare.
I höstas gjorde vi en extra satsning på ungdomar och unga vuxna med Stella ungdom. Vi ser att det här är en grupp som ofta hamnar i kläm i vården. Hos oss slutar inte möjligheten till stöd den dag man fyller 18 utan kan fortsätta upp i vuxenlivet till 25 års ålder. Stella ungdom har en lokal nära Göteborg, men vill man går det fint att besöka oss i Jonsered där hela resten av verksamheten finns.
Som ungdom eller ung vuxen befinner man sig i en period i livet som innebär stora förändringar, som att börja gymnasiet, högskolan, flytta hemifrån eller börja arbeta. Dessa förändringar innebär ofta att man kommer i nya sociala sammanhang och man kanske ställer höga krav på sig själv kring att prestera och att hitta sin plats. Frågor om vem man är, vad man vill göra och hur man skall passa in kan leda till oro och en osäkerhet som påverkar en negativt.
Att hamna i en period av dåligt mående är vanligt och anledningen till detta kan se olika ut och även ge olika typer av symtom. Ibland kan man tydligt koppla det till en händelse eller situation, men ibland vet man inte varför man inte mår bra.
Att ha någon att prata med kan vara till stor hjälp för att hantera olika känslor och tankar och att söka professionell hjälp rekommenderar vi verkligen – då finns möjlighet att tillsammans arbete för ett bättre mående! Så våga ta en sådan kontakt! Och har du en vän i närheten som du känner kan behöva det, uppmuntra hen att boka en tid.
Christine Werner barnläkare och Isabelle Palmborg psykolog
Isabelle, Christine och Annika
På Stella barnhälsa och Stella ungdom arbetar Annika Wass som är psykolog hos oss.
Tack snälla Christine och Isabelle för er medverkan i vår julkalender och för det viktiga arbete ni gör! Länkat nedan finns deras Instagram och hemsida.