Idag är det den 10 december, och bakom lucka 10 hittar vi Jalal Ahamed som är docent i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde. Just under julen är det många som kan känna stress för utgifter och oro för sin ekonomi, vilket är något som kan leda till finansiell ångest. Jalal Ahamed ger i dagens lucka svar på frågor kring hur julen kan påverka vår ekonomi och också vår psykiska hälsa.
Vad är finansiell ångest?
Finansiell ångest definieras som ett psykosocialt syndrom som involverar en ohälsosam inställning till att engagera sig i och hantera personlig ekonomi på ett effektivt sätt. Det här rör ofta från långvariga negativa upplevelser som är relaterade till ekonomiska situationer och kännetecknas av svåra känslomässiga reaktioner, undvikande och fobi liknande tendenser.
Hur och varför kan finansiell ångest förvärras under julen?
Finansiell ångest kan förvärras under julen på grund av:
- Ökade förväntningar på konsumtion: Samhällets förväntan på att man ska köpa presenter och engagera sig i festliga utgifter kan skapa ekonomiska påfrestningar.
- För stora påfrestningar på egen ekonomi: Individer kan känna sig tvungna att spendera över sina resurser, vilket leder till ökad oro för skulder och budgetering.
- Känslomässiga kopplingar till pengar: Högtider kan förstärka känslomässiga stressfaktorer kopplat till ekonomiska begränsningar, och på så sätt skapas lätt ett återkommande mönster av utgifter och ångest.
Vilken påverkan kan finansiell ångest ha på individens psykiska hälsa?
Finansiell ångest kan avsevärt påverka individens psykiska hälsa genom att:
- Öka stress, som i sin tur kan leda till kronisk oro eller till och med depression.
- Utlösa undvikande beteenden, som att försumma räkningar eller ekonomisk planering.
- Försämra självkänsla och livstillfredsställelse på grund av upplevda ekonomiska brister.
- Orsaka fysiska hälsoproblem som sömnlöshet och trötthet som indirekta konsekvenser av psykisk påfrestning.
Har du några råd för hur man själv kan hantera finansiell ångest?
Mina råd för att hantera finansiell ångest, särskilt under julen, är:
- Sätt realistiska budgetar: Planera utgifterna i förväg och sätt en ekonomisk gräns för julklappar och annat som hör till julfirandet.
- Prioritera upplevelser framför materiella gåvor: Flytta fokus från att köpa till att skapa minnesvärda, billiga upplevelser.
- Sök socialt stöd: Dela ekonomiska problem med betrodda vänner eller familj och undvik jämförelser med andra.
- Förbättra finansiell kunskap: Förbättring av ekonomistyrnings förmåga kan ge bättre beslutsfattande.
- Ta hand om din mentala hälsa: Att regelbundet jobba med din mentala hälsa, genom att till exempel göra mindfulnessövningar, kan lindra och förbättra motståndskraften mot stress.
- Få professionell rådgivning: Finansiella rådgivare eller terapeuter kan tillhandahålla skräddarsydda strategier för att hjälpa dig hantera finansiell ångest och stress vid behov.
Dessa strategier kan hjälpa till att mildra effekterna av finansiell ångest och främja ett hälsosammare tänkesätt under semesterperioden. För fler råd kan man också kika in på: https://www.his.se/nyheter/2024/november/fem-tips-for-att-undvika-ekonomisk-oro-i-jul/
Tack snälla Jalal för dina svar och för din medverkan i vår julkalender!